Zvanivni sajt slaninijade 2016

Не постоји задовољство веће,сланина је пут до моје среће!

Ове године очекујемо највећу понуду домаће сланине и осталих прерађевина од меса од прве Сланинијаде до данас. Узорке од 300-500г можете пријавити за такмичење на адресу M. Tita 35, канцеларија туристичког друштва "Сланинијада" Качарево и то брзом поштом о трошку организатора. Узорке можете слати/доносити до 18. фебруара до 10ч, када почиње њихово оцењивање, а њих ћемо касније донирати дому особа са посебним потребама. Обезбеђен је фонд награда од 2 тоне концентрата од наших спонзора: фирме "Патент" из Мишићева и фабрике сточне хране "Jабука" из Панчева.

Контакт за информације око понуде и смештаја: Мејл: slaninijada@gmail.com Tel: Office: 013 601 511 Ненад Шалетић: 066 866 49 13 Владимир Стоицов: 064 866 23 77 Милан Ајдер: 069 602 223

За више информација и слика посетите нашу Фејсбук страницу:

СЛАНИНИЈАДА


Добродошли у најмасније село на планети!

Качаревци кажу да је сланина и ветар и живот, оно што мирише и што се осећа у венама. Сланина се топи када се мора, а једе увек. Сланина је као здравље. Кажу да је качаревачка сланина најбоља на земљиној кугли, као што је банатски хлеб најмекши на свету. Сланина је за Банаћане одувек била антибиотик, сапуњаром су се лечили, кожуром подмазивали ђермове. У Банату кажу постоји сланина сапуњара, барена сланина, са црвеном паприком, сланина са прљеном кожицом, сланина од гројника, сланина поребруша, адидаска и ко зна каква све не? У сланинарској републици у Качареву највише кажу воле сапуњару. „Код нас се сланина сапуњара воли као девојка у селу“ кажу Качаревци. Сланинијада је манифестација заснована на производима од меса која репрезентује традиционалне гастрономске обичаје и кухињу становништва Јужног Баната. Качарево је место сусрета двеју традиција – староседелачке традиције, и оне дођошке колонистичке, и ту је створена нова, измешана верзија спремања сувомеснатих производа. Качаревци су вешто узели од лала све што је добро, па томе додали и понешто своје, а нарочито оног такмичарског, а и по мало инаџиског. Онда се немојте чудити одакле сланинијада баш у Качареву, ово је место чији су житељи дошли са 18 страна света!