O Kačarevu ukratko


 

       Prvi pisani podaci o današnjem Kačarevu datiraju od druge polovine 18. veka, kada je, u nameri da ojača svoje južne granice, Austrougarska monarhija intenzivno naseljavalja ove prostore.

       Selo, pod imenom Francfeld, formirano je u periodu izmedju 1790. i 1792. godine, dobivši naziv po imenu cara Franca Jozefa, naseljeno je uglavnom dunavskim švabama iz podnožja Švarcvalda.

 


 

       Zahvaljujući političkim promenama 1867. Francfeld postaje Ferencfalu, a tek 1918. dobija i prvo srpsko ime u svojoj istoriji Kraljevićevo, i to neposredno po pripajanju Vojvodine Kraljevini SHS.

        Današnji naziv selu su dali kolonisti koji su u Banat stigli pretežno iz Bosne, Krajine, Like, Dalmacije i Makedonije posle II svetskog rata, po narodnom heroju Svetozaru Kačaru čija je porodica takodje kolonizovana u Kačarevu.

 


       

          Kačarevo danas ima nešto manje od 10.000 stanovnika, spada u grupu većih od ukupno 9 sela u pančevačkoj Opštini, tipično je urbano-ruralno naselje sa visokim stepenom izgradjenosti komunalne infrastrukture, osim kanalizacije.Kačarevo, snimak dronom. Autor: Darko Janjić.

Hram Svetog Ćirila i Metodija. Autor: Milan Dimitrijevski.

Slaninijada-prvih 30 godina


    Od svih "ijada" jedino je od kačarevačke Slaninijade starija Olimpijada, u šali kažu Kačarevci. Ono jeste, ima u toj izjavi pomalo, da li samo pomalo?, preterivanja. Ali i mnogo istine.       

Jedna on najpoznatijih mesno-gurmanskih manifestacija u ovim krajevima svakako je tradicionalna, popularna i u svetu čuvena leskovačka Roštiljijada. Stotine hiljada zadovoljnih, nahranjenih i ponovo specijaliteta gladnih posetilaca, koji su proteklih godina boravili tim povodom u Leskovcu, tvrde da tako nečega nema ama baš nigde na ovom belom svetu.

E, ta i takva Roštiljijada, sa sve vašarom mesa i specijaliteta od njega, u prestonici belosvetskih gurmana, ima još da se pomuči i naradi ne bi li ikako po stažu stigla kačarevačku Slaninijadu. Pod jednim jedinim uslovom: da, daleko bilo, Kaćarevci odustanu, ili se pak umore, od Slaninijade! A nisu čak ni u godini agresije NATO-a. A i neće!


 

Pa onda Kobasicijada u Turiji! Jest da je poznata i popularna, ali su majstori-kobasičari iz tamošnjeg "Elana" na tu ideju došli tek pošto su, bukvalno rame uz rame, sa slaninarima iz Kačareva, specijalno za Ginisovu knjigu rekorda, na jednoj od prvih Slaninijada, tačnije četvrtoj po redu, napravili kobasicu dugačku tačno kilometar. Uz sve tajne kako je napravljena kilometarska kobasica u jednom jedinom komadu.      

Ostale "ijade" ića i pića su, naravno mnogo mladje.         

Dobro de, godinama se često nije uputno hvaliti. 

Ali, kačarevačka Slaninijada je upamćena po još mnogim drugim kuriozitetima i pojavama koje su po prvi put vidjene upravo na kačarevačkom simpozujumu najboljih svetskih slaninara. 

Na Drugoj Slaninijadi, u zimu 1989. godine, Raća Vulanović je načinio prvu skulpturu od slanine na svetu. Za remek delo slaninarskog vajarstva, pod nazivom "Satara" utrošeno je 5 tona privatne i društvene slanine, a skulptura je otišla čak 12 metara u vis, u plafon kačarevačke sportske Hale! "Srem" iz Šida je kasnije bio sponzor i drugih ostvarenja istog autora: "Pušnica",           

 


 

Da li zbog "Satare" ili čak 1027 ulaznica prodatih za Bal slaninara, te 1989. godine Slaninijada je bila popularnija od beogradskog festivala festivala, odnosno FEST-a, što dokazuje duplerica iz "Večernjih novosti" i, na primer, bogata i bogme poduža TV storija na američkoj mreži CNN.

Prvi javni svinjokolj u ovim krajevima, na oduševljenje, ali i zgražavanje neupućenih posetilaca, priredjen je takodje na jednoj od ranih Slaninijada. Em ekipno takmičenje u brzini i kvalitetu obavljenog posla, em atrakcija za gradske posetioce i zamrzivače.

A i prva poema o slanini i svinjskom životu uopšte nastala je takodje prilikom jedne od Slaninijada inspirisana isključivo kačarevačkim kongresom slaninara. Reč je pesniku Miljenku Žuborskom i njegovom delu "Svinjski život u 13 pevanja".          

Naravno, to je samo manji deo prebogate istorije svih prethodnih kačarvačkih običnih ili pak svetskih Slaninijada. Organizatori tvrde da se prava istorija tek stvara i da će biti šta da se vidi i doživi već na ovoj tridesetoj, jubilarnoj, ali i na svim narednim Slaninijadama.